Vi har altid boet på slottet

Af Shirley Jackson. Alhambra, 2018. Oprindeligt udgivet i 1962.

En klassiker indenfor den gotiske genre, der først nu er kommet på dansk. Ikke en genre, jeg normalt gør mig i, men jeg kunne godt lige Leonora Christina Skovs forsøg i genren, ”Hvor intet bryder vinden” – og da hun anbefalede Shirley Jacksons bog, som hun også har skrevet forord til, tænkte jeg, at jeg måtte prøve den.

Bogen handler om to søstre, der sammen med deres invalide onkel bor i et gammelt hus udenfor en mindre amerikansk by, efter at det meste af deres familie er døde af forgiftning efter et måltid i huset. Landsbybeboerne mobber dem kraftigt, og da en fætter kommer og slår sig ned i huset, tager det psykologiske drama fart. Historien berettes af den yngste søster, som mildest talt ikke er helt almindelig. Men det er resten af familien så heller ikke….

For mit gemyt var skildringerne af de ”ubehageligheder”, der opstår, for barske og ubehagelige at læse; det tenderer følelsesporno, hvor formålet synes at være at aktivere ens følelser af angst, vrede osv. Så det er nok fortsat en genre jeg vil være tilbageholdende med. Men den er skrevet godt og uhyggeligt, så hvis man er til den slags, så er det nok et hit.

1 Comment

Add Yours →

Skriv et svar