Samtalebog med Svend Brinkmann, Tor Nørretranders og Rane Willerslev. Peoples Press, 2018.
Samtalebøger er en svær og tvivlsom genre. Så jeg var det lidt skeptisk, selvom i hvert Svend Brinkmann og Tor Nørretranders har skrevet yderst vægtige bøger.
Jeg blev positivt overrasket. Selvom de tre herrer kommer vidt omkring, så som: Hvad er frihed? Hvad er sandhed? Hvordan bør man forholde sig til døden? Hvad er vigtigt i et demokrati? Samtalekøkkenets paradoks. Er Jesus’ kærlighedsbudskab koloniserende ift. andre kulturers værdier? Og en del andre ting.
Men der bliver talt klart og i dybden, på en måde, så man får lyst til at diskutere med. For de er bestemt ikke enige, men de både lytter til og udfordrer hinanden, så de alle bliver nødt til at skærpe argumenterne – eller (delvist) blive overbevist. Så de er heller ikke ude på bare at få ret. De oprigtigt nysgerrige efter at få en øget erkendelse.
Derfor er det også en fordel, at de står ret forskellige steder i deres verdensanskuelse. Rane Willerslev tager entydigt udgangspunkt i sin egen personlighed og hylder eneren, der er modig og tør noget, og som er parat til at rive alting ned og bygge noget nyt op – næsten uanset hvad.
Willerslev har fx fokus på, at når der aldrig er noget, der kan bevises helt at være sandt, så er det altid godt at stille spørgsmålstegn ved, hvad der er sandt, og hvad der er falsk, og at man skal være tilbageholdende med at dømme om dette. Hvor Brinkmann er enig i, at det er godt at tvivle, men samtidig mener, at det er vigtigt at holde fast i, at der er noget, der med større sikkerhed end andet er enten sandt eller falskt. Og at det er vigtigt at afdække i et demokrati, for at magthavere og manipulatorer ikke får frit spil.
Men de formulerer det meget bedre, og dybere, end hvad jeg kan gengive. Så læs bogen! Den både udfordrer og skærper ens synspunkter!